İzmir deyince hepimizin aklına Alsancak, Kemeraltı, Kordon, Alaçatı, Saat Kulesi, Çeşme ve Urla gibi klasik yerler geliyor. Sizler için çok az kişinin bildiği, uğramadan dönülmeyecek İzmir’de Az Bilinen 10 Yer listesini sizler için derledik.
10) İsmet İnönü Sokağı
Kemeraltı ile İkiçeşmelik arasında kalan Kestelli mahallesinde bulunan İsmet İnönü Sokağı, tarihi dokusunu koruyan nadir sokaklardan birisi. 1884 yılında, İsmet İnönü, bu sokakta bulunan bir evde doğmuş. Sokak buram buram tarih kokuyor. Fotoğraf çekmelere doyamayacaksınız.
- Adres: Türkyılmaz, İnönü Sk. No:20, 35260 Konak/İzmir
9) Balıklıova
Urla’ya bağlı Balıklıova, huzurlu, sakin, küçük ve şirin bir balıkçı köyü. Burada yemek isterseniz en iyi yer salaş şirin bir balık lokantası olan Garip’in Yeri’ne uğramalısınız. Deniz kıyısında bulunan bu lokanta da kalamarın tadına mutlaka bakın deriz. Buranın tadı bahar aylarında bir başka oluyor.
- Adres: Balıklıova Mah. Balıklıova Cad. No: 138 Urla/İZMİR
8) Karaburun’un köyleri
Kötü yol şartlarından dolayı Karaburun, İzmirlilerin bile ihmal ettiği bir yarımada. Tipik Ege köyü olan Karaburun eşsiz ve sakin koylara sahip. Amberseki’de uğrayın ve Melisa Kahvaltı Evi’nde eşsiz Ege Denizi’ne karşı bir kahvaltı yapın. Daha sonra bir mola verin ve Kösedere’deki kahvelere uğrayın, köy halkıyla sohbet edin. İnecik’in İtalyan köylerini andıran mimariye sahip taş evli sokaklarında dolaşın.
7) Arkas Sanat Merkezi
Fransa Fahri Konsolosluğu’nun denize bakan kısmında yer alan Arkas Sanat Merkezi, Kordon’da yıkılmadan ayakta kalabilen nadir tarihi binalardan birisidir. 2011 yılından beri faaliyet gösteren sanat merkezinde, birçok uluslararası sanatçının eserinin sergilenmiştir.
- Adres: Kültür, 1380. Sk. 3-1, 35230 Konak/İzmir
- Telefon: (0232) 464 66 00
6) Barbaros Köyü
Barbaros Köyü, sakin, sessiz herkesten uzak şirin mi şirin bir köy. Köylülerin topraktan, imeceden gelen bir gelenekleri var. Bu geleneğin adı Korkuluk Festivali. Yerel halk, yaptıkları korkuluklarını yarıştırıyorlar. Yemekler yeniyor, eğlenceler düzenleniyor. Daha sonra korkuluklar köy meydanında sergileniyor. Ayrıca köyde ki başka bir adet, çat kapı geleneği. Kapsında ‘çat kapı evi’ yazan evlere kapıyı çalıp konuk olabiliyorsunuz.
- Adres: Barbaros, 7015. Sk. No:8, 35430 Urla/İzmir
5) La Puerta
Halk arasında Bornova Sokağı olarak bilinen, Alsancak Garı’nın tam karşısında yer alan 1469 Sokak’ında bulunan La Puerta, iki katlı tarihi bir Rum evinde faaliyet gösteriyor. Dış cephesi rengârenk boyalarla boyanmış La Puerta’nın iç dizaynı ise ahşap ağırlıklı ve seyahat temalı düzenlenmiş. Mekanın menüsü harika yemeklerle donatılmış.
- Adres: Alsancak, 1469. Sk. No:71 D:No:69, 35000 Konak/İzmir
- Telefon: (0232) 422 44 57
4) Meyhane Piero
Meyhane Piero tarihi, eski bir Rum evinde yer alıyor. Orijinal hali korunarak antika eşyalarla dekore edilmiş. Duvarlarda, mülk sahiplerinin eski fotoğrafları yer alıyor. Türk ve Rum lezzetleriyle donatılmış menüyü beğeneceğinize eminiz. Burada sevdiklerinizle hoş bir gün geçireceksiniz.
- Adres: Alsancak, Muzaffer İzgü Sk. No:3, 35220 Konak/İzmir
- Telefon: 0543 743 76 35
3) Lübbey Köyü
Lübbey Köyü, bilinen adıyla Hayalet Köy, göç vere vere köy halkı sayısının bir elin parmağını geçmediği bir köy. Burası Türkmen kökenli bir köy. Burada kalan halk hayvancılıkla geçimlerini sağlıyorlar ve burayı terk etmeyi de düşünmüyorlar. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız buraya bayılacaksınız. Tarihi dokusu, kiremitten taştan ya da ahşaptan kırık dökük evler, sizi çok başka yerlere alıp götürecek.
- Adres: Çamyayla, 35750 Ödemiş/İzmir
2) Kepler Pavilion
İzmir’de farklı bir yer arayışı içindeyseniz, bilinen mekanlar yerine marjinal konsepte sahip, görsel bir şölen yaşatan, sakin bir olan Kepler Pavilion tam size göre. Burası İzmir’in eski Levanten evlerinden birinde faaliyet gösteriyor. Mekanın bahçesinde mevcut. Kaliteli müziklerle ve bazı günler açılan tekno müziklerle eğleneceksiniz. Ayrıca kışın, içeride ki şömine de açılıyor.
- Adres: Cumhuriyet Bulvarı Numara:248, 35220 Konak/İzmir
- Telefon: 0533 386 33 63
1) Germiyan Köyü
Burası Türkiye’nin ilk Slow Food köyü! Köy konseyi ve yerel yetkililerin öncülüğünde İtalya ile yürütülen ve Mayıs 2016 sonunda neticeye bağlanan anlaşma sayesinde köy artık, yereli ve gelenekseli savunan Slow Food ünvanını almıştır. Bu akım Fast Food akımına karşı İtalya tarafından oluşturulmuş bir akım. Bu akım, yemeğin sağlıksızlaşmasına karşı kendi mutfağına sarılmayı Köy halkından Dilek Hanım’ın Evi ziyaretçilere açık ve mutlaka görmeniz gereken bir yer. Evin içerisi 100 – 150 yıllık eşyalar ile dolu. Hatta bu ev dizi çekimlerinde bile kullanılmış bir ev.
- Adres: 35937 Çeşme/İzmir