Bir şehri tanımak için önce sokak lezzetlerine göz atmak gerekir. İzmirliler keyiflerine düşkündürler. Sabah boyozsuz, gevreksiz ayılmaz akşam midyesiz, uykuluksuz rahat bir uyku çekemezler. İşte 10 En İyi İzmir Sokak Lezzetleri
10) İzmir Sokak Lezzetleri – Uykuluk
Uykuluk kuzunun pankreas ve timüs bölgesindeki salgı bezlerinden yapılıyor. 1962’de İzzet Baba’nın deneye deneye keşfettiği uykuluk ve badem şu an da İzmirlilerin vazgeçemediği lezzetler arasında. İzzet Baba’nın Bayraklı’da bulunan dükkanına muhakkak uğrayın.
9) Sokak Lezzetleri – Torpil
İçi muhallebi dolu üstüne kar yağmış gibi duran enfes tatlı, Torpil. Milföy hamuruna benzeye hamur koni şeklinde sarılır içine muhallebi doldurulur ve Antep fıstığı ve ya fındığa batırılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Kalori dolu bu tatlıyı yerken biraz dikkat edin deriz. İzmir’in her noktasında kolaylıkla bulabilirsiniz.
8) Şambali
Şambali diğer adıyla şambaba tatlısı İzmir’in meşhur tatlısıdır. İçerisinde un, yumurta ve şeker yoktur. Sadece irmik ve azıcık şerbetten yapılır. Arasına kaymak konarak servis edilir. İzmir’e geldiyseniz muhakkak bu tatlıyı yemeniz gerek. Bakır tepsilerde sunulan ve odun ateşinde pişirilen şambalisiyle meşhur Hisarönü Şambalicisi favorimiz.
7) Söğüş
Kokoreç gibi söğüşte İzmir için vazgeçilmez sakatatlardandır. Söğüş, beynin büyük parçalar halinde kaynatılıp soğuk şekilde doğranmasından ve üzerine kimyon, pul biber, domates, bol yeşillik ve soğan konur. İzmir’in her yerinde söğüş bulabilirsiniz. Söğüşçü Cimbom, Meşhur Hisarönü Söğüşçüsü ya da Bostanlı’da minibüsün arkasında tezgah açan Söğüşçü Santana’yı öneriyoruz.
6) İzmir Sokak Lezzetleri – Midye
İzmir’de midye soğuk yenir. İçine çeşitli baharatlar eklenmez, karabiber kâfidir. Küçük olanı makbuldür. Pirinç çok haşlanmaz, eti de diridir. Burada mideyeler tek tek değil tepsi ile yenir. Seyyardan midyeleri alıp sahilin çimlerinde oturarak edilen sohbetler İzmir’de bir klasiktir. Eğer seyyar satıcılara güveniniz yoksa size Serkan Hamza Midye ve Balık, Enginarlı Midye Dolma-Çeşme’yi öneririz.
5) Sokak Lezzetleri – Katmer
Katmer dediğimizde aklınıza ilk tatlı gelebilir. Ama bu tatlı değil. Kahvaltıların olmazsa olmazı Katmer sizi yataktan fırlatacak bir lezzete sahip. Bu lezzetin sırrı hamur tarifinde saklı. Söke unu ve limon suyuyla hazırlanan hamur dinlendirildikten sonra, havada döndürülerek açılıyor. Hamur incecik olunca saca seriliyor ve içine isteğinize göre peynir, ıspanak ve ya kıyma konarak katlanıyor ve kızgın yağda pişiriliyor. İzmir’in bu meşhur lezzeti her yerde bulunuyor ama size tavsiyemiz muhteşem manzarasıyla Urla sahilinde bulunan Ünal Kardeşler’de yayık ayranıyla birlikte çıtır çıtır katmeri mutlaka tadın.
4) Kokoreç
Sakatat sever İzmir için Kokoreç aşkı bir başkadır. İzmir’de zaten kokoreç için ‘İzmir Usulü’ diye tabir vardır. Kokoreç asla ince ince kıyılmaz, içine kesinlikle domates konmaz, baharat doldurulmaz. Kokoreç ekmek içinde kesilir ve kimyon serpiştirilir. Sakın domates koyun ondan bundan koyun demeyin size gülebilirler. Yine her sokakta sıklıkla rastlayabileceğiniz kokoreççiler olsa da Asım Usta, ve Kokoreççi Baki’ye uğramanızı tavsiye ederiz.
3) Sokak Lezzetleri – Kumru
İzmir’in sıcak susamlı ekmekli sandviçi Kumru. Ekmeği kumru kuşuna benzediği için bu adı alan lezzet yine İzmir dendiğinde akla ilk gelen sokak lezzetlerinden biridir. Orijinal kumru İzmir tulumu, biber ve domates konarak yapılır. Fakat çoğu yerde içinde peynir, domates, sosis, salam, sucuk gibi çok fazla malzeme bulunur. Çok sağlıklı diyemeyiz ama lezzetine doyum olmaz. Her noktada rahatlıkla bulabileceksiniz bu lezzeti. Ama Kumrucu Şevki, Kumrucu Ömür, Kardeşler Büfe iyi bir kumru için doğru adreslerdir.
2) İzmir Gevrek
Bizim simit dediğimiz şeye onlar gevrek demiyorlar. Gevrek başka… Simit dediğimiz yiyecek hamurun üzerine pekmez sürülüp susamlanması işlemidir. Fakat gevrek mayalı hamurların kızgın pekmez dolu havuzlara atılıp susamlanması sonucunda ortaya çıkar. Bu lezzet Tatar Türklerinin 450 yıl kadar önce İzmir’e yerleşmesiyle İzmir’e miras kalmıştır. İzmir’in her yerinde gevrek bulabilirsiniz. Ama bize sorarsanız Tarihi Alsancak Gevrek Fırını’nı tavsiye ediyoruz.
1) İzmir Sokak Lezzetleri – Boyoz
Boyoz ismini İspanyolca küçük somon anlamına gelen ‘bollos’ kelimesinden almıştır. Çok eski yıllarda İspanya’dan İzmir’e göç Yahudilerden, İzmir mutfağına gelmiştir. O günlerden bu güne İzmir kahvaltılarının meşhur yiyeceği haline gelen Boyoz, İzmir’in simgelerinden biridir. Milyöfü andıran bir görünümü vardır. Yanında genelde yumurta ve İzmir tulumu yenir. Bu lezzeti her köşe başında rahatlıkla bulabilirsiniz. Bizim favorimiz Dostlar Fırını. Sade, ıspanaklı, peynirli, mercimekli gibi çok fazla seçenekleri de mevcuttur. Hamurunda maya kullanılmadığı için uzun süre yağda bekletildiğinden kalori miktarı yüksek aman dikkat edin.